Főnix Nagyasszonyok

FŐNIX Nagyasszonyok Egyesülete

FŐNIX Somogyi Nagyasszonyokról röviden

Előzmények


A Főnix Újrakezdő Nők Országos Egyesülete 2000 februárjában alakult. Elsődleges célja volt, a nők munkához segítése, és az önkéntes munkavégzők tevékenységének elismerése, elismertetése. A mai „Nagyasszonyok” a munkájuk, az önzetlen segítésük, ez által értékteremtésükkel váltak igazán naggyá kicsiny országunkban, és határainkon túl is. Azok az értékek, kincsek, amelyeket a kistelepüléseink rejtenek, Ő általuk kerültek, kerülnek napvilágra. A rég elfelejtett dalok, használati tárgyak, népszokások, ezek felelevenítése, bemutatása és tovább adása a mai generáció számára, éppúgy megtalálható, mint a természet és a környezet védelme.

2000. és 2006. között mintegy 200 fő részesült „Nagyasszonyi” kitüntetésben. Ez a végzett munka erkölcsi elismerése, sokszor az egyedüli. Hisz olyan asszonyok kapták, akik több évtizeden át, önzetlenül dolgoztak településükön. Vezettek énekkart, különböző egyesületeket, klubokat, végeztek egyházi, karitatív munkát, összetartották a közösségeket. Sokszor még köszönetet sem kaptak érte.

Ez az elismerés, a sok hasonló elhivatottal történő tapasztalatcsere, ahhoz is új erőt adott, hogy érdemes folytatni. Az országos egyesület megszűnéséig, Somogy megyében ekkor már több mint 70 fő kapott kitüntetést. A tagcsoport úgy döntött, hogy ezt a csapatot nem engedi, hogy szétszóródjon, ezért 2007. március 3-án megalakult 21 fővel a FŐNIX Somogyi Nagyasszonyok Egyesülete.

Köszönet illeti Dr. Bottáné Gajdon Nárciszt, alapító elnököt, aki felismerte, hogy ezeknek az egyszerű, sokszor kétkezi munkából élő asszonyoknak milyen sokat számít ez az elismerés.

Ország-világ előtt harcolt a nők, elsősorban a falvakban élők élet és munkakörülményeinek javítása, jobbítása érdekében. Az Ő eszmeiségét követve, működik az egyesület, amely ma már nem csak Somogy megyében ismeri el a munkát, hanem Tolna, Baranya és Zala megyében élő, dolgozó tagjai is vannak.


Kérem válasszon az előző évek díjátadó ünnepségek közül a leírások megtekintéséhez:

Főnix Nagyasszony díjátadó 2014 Főnix Nagyasszony díjátadó 2013 Barcs Főnix Nagyasszony díjátadó 2012 Főnix Nagyasszony díjátadó 2011 Főnix Nagyasszony díjátadó 2010 Főnix Nagyasszony díjátadó 2009 Főnix Nagyasszony díjátadó 2008 Főnix Nagyasszony díjátadó 2007


Üzenetküldés

Ha információkra van szüksége vagy el szeretné mondani a véleményét, kattintson a lenti gombra!


 Üzenetküldés 

Felhívás

Javasoljon Ön is jelölteket a Főnix Nagyasszonyok soraiba!

 Javaslat